divendres, 4 de febrer del 2011

EL FANTASMA DESTACAT: El fantasma de Canaletes

Avui destaquem el Fantasma de Canaletes, un dels que criden l'atenció per la seva ubicació.
Fins a mitjan segle XIX no van ser demolides les antigues muralles medievals que constrenyien l’antiga Barcelona, descendint pel que és ara la vorera esquerra de La Rambla, que en aquella època era poc més que un torrent. On s’entronca amb la plaça Catalunya, es trobava l’antic Portal de Sant Sever. Les seves torres, dites de Canaletes, van donar nom a aquest tram de passeig i a la font més famosa de la ciutat, de la qual se sap amb certesa que era molt concorreguda en una època en què no existia encara l’aigua corrent. El que no se sap són els motius que, a mitjan segle passat, van impulsar l’anomenat Fantasma de Canaletes a torbar les nits del passeig. Es deia que cap al tard, quan la claredat decreix i les ombres comencen a dibuixar ombres sobre la ciutat, apareixia l’espectre, embolicat a voltes en un sudari, a voltes en una llarga capa negra, i passejava lentament per les rodalies.

Una nit va tenir l’atreviment d’adreçar la paraula a unes noies que omplien els càntirs a la font, i aquestes es van espantar tant que van haver de fer llit durant uns quants dies. De resultes d’això, els veïns i les autoritats decidiren encarar-se amb el fantasma i obligar-lo a abandonar la zona; però no va ser necessari perquè va desaparèixer tan sobtadament com havia arribat i mai més se’n va tornar a saber res.
Potser el pobre aparegut no era sinó una víctima més d’aquelles aigües encantades que, segons una antiga tradició, ningú no pot beure sense quedar fatalment enamorat de la ciutat, sense poder marxar-ne mai més. Pel que es veu... ni viu ni mort!
Si vols conèixer millor aquest fantasma i fins a 200 històries més llegeix Fantasmes de Barcelona de Sylvia Lagarda-Mata.

2 comentaris:

  1. La primera de moltes històries que us esperen a "Fantasmes de Barcelona". La quarta edició molt aviat a la venta!!

    ResponElimina